ENS TROBAREM EL 21 DE JULIOL DE 2018 AL DOLMEN DE VALLGORGUINA!

En breu ens retrobarem!!

El Dolmen de Vallgorguina, anomenat també Pedra Gentil, és una estructura megalítica del municipi de Vallgorguina, al Vallès Oriental. El dolmen d’uns 4.000 anys, és un sepulcre dels anomenats de cambra simple, ubicat dins del Parc Natural del Montnegre i el Corredor i molt a prop de les runes de l’església de Santa Eulàlia de Tapioles.

Tradicionalment sempre s’havia dit que era un lloc de reunió de les bruixes i actualment, a la nit de Sant Joan s’hi celebren sàbats populars. Els pescadors del Maresme antigament deien que quant sobre les muntanyes on es troba el dolmen s’hi feien grans núvols, volia dir que tindrien mala mar. Per això hi havia vegades que no sortien.

Pot semblar que no té cap relació el comunal amb les anomenades bruixes, per aclarir la relació us recomanem el llibre El Caliban y la BrujaMujerescuerpo y acumulación primitiva de Silvia Federici.

El programa és aquest, tot i que les activitats més intel·lectuals les barrejarem amb moments més festius i emocionals que estem preparant, que no avançarem perquè el factor sorpresa és important:

17:00 – Trobada a Vallgorguina. Excursió cap a la Pedra Gentil. Punt de sortida: el pont de la riera de Vallgorguina, al carrer Montseny de Vallgorguina, comarca del Vallès Oriental (Barcelona). Els cotxes es poden aparcar per aquest carrer. Punt de sortida al Google Maps. Qui vulgui pot pujar en cotxe fins a la pedra gentil i ens trobem allà.

18:30-20:30: Parlem de gentils, bruixes i comunals, amb aportacions de David Algarra (autor d’El comú català. La història dels que no surten a la història), Pablo Sastre (autor de Komun: Assemblearisme i Comunalisme Populars a Euskal Herria) i Laia Vidal (membre del grup promotor de la jornada) i reflexions col·lectives.

21:00: Sopar popular, porta alguna cosa per compartir!

22:00: Ritual i ball a la pedra gentil, porta el teu instrument!

23:00: “Llegint el cel dels antics: breu introducció a l’arqueoastronomia”, amb David Algarra, membre d’AstroAnoia. Durant l’explicació observarem el cel a ull nu i amb prismàtics.

El 21 de juliol es comença a fer de nit a partir de les 21.20 h i la fase de la Lluna serà quart creixent (entre el 14 lluna nova i el 27 lluna plena). Tindrem mitja Lluna i a prop d’ella veurem el planeta Júpiter al voltant de les 23.00 h. També els planetes Saturn i Mart, el Triangle d’Estiu i altres objectes celestes molt macos. Al Juliol fins a les 23.00 h no es fa ben bé de nit, tot i que amb la mitja Lluna no serà una nit completament fosca.

QUÈ PORTAR:

És important portar frontals o llanternes per la tornada.

També crema solar, o algun barret per protegir-se del sol

Qui vulgui que es porti cadira, està previst seure a terra

Alguna cosa per compartir per sopar i si es vol algun instrument, tot i que tindrem música assegurada per amenitzar els diversos moments de la jornada.

Aquí podeu veure el cartell de la jornada:

També podeu seguir-nos a xarxes socials:

Si us voleu inscriure o teniu qualsevol dubte, pregunta o aportació, feu-ho al següent formulari o a l’adreça de correu espirirevol2018@riseup.net, gràcies!!

INSCRIPCIÓ